Servis vodokotlića

Da bi osigurali dugovječnost vodokotlića potrebno ga je regularno servisirati

Vodoinstalater Zagreb Servis vodokotlića

Vodokotlić je spremnik vode koji koristimo za ispiranje wc školjke ili pisoara (iako najčešće za pisoar koristimo aqua ispirač).
Vodokotlići se sastoje od uljevnog ventila (plovka), izljevnog ventila (ventil koji ispušta vodu u wc školjku dok pritisnete gumb), bazena (plastični ili keramički spremnik vode), te ventila za zatvaranje vode (kod klasičnog/ nadžbuknog se on nalazi izvan vodokotlića na zidu te je povezan sa fleksibilnom cijevi do vodokotlića i naziva se kutni ventil).
Vodokotlića ima raznih vrsta no dijelimo ih na 3 glavne skupine.

  • Klasični vodokotlić ili nadžbukni vodokotlić
  • Ugradbeni vodokotlić ili podžbukni vodokotlić
  • Monoblok

Klasični vodokotlić ili nadžbukni vodokotlić

Najpopularniji i najraprostranjeni tip vodokolića na našim prostorima

Najčešći tip vodokotlića na našem tržištu, vjerojatno zbog cijene ali i zbog neopravdanog straha od „kompliciranog“ servisa ugradbenog kotlića. Najkvalitetniji vodokotlić po nama je Geberit njemačke proizvodnje kako se pokazao najdugotrajnija opcija sa malo servisa i velikom pouzdanošću unatoč velikoj količini kamenca u našoj pitkoj vodi.

Ima ih raznih modela i dizajna te je bitno pri kupovini znati jel se radi o visokoj ili niskoj montaži. Visoka montaža podrazumijeva da se kotlić nalazi visoko iznad wc školjke te u takvom slučaju ugradnje trebalo bi se prilagoditi protok izlijevanja vode bilo izljevnim ventilom ili ugradnjom uspornika u cijev koja spaja kotlić sa wc školjkom.

Niska montaža znači da je kotlić malo iznad wc školjke te pri njegovoj montaži treba vidjeti jel stane kotlić iza wc školjke da se pritom može wc daska ostaviti u podignutom položaju.


Ugradbeni vodokotlić ili podžbukni vodokotlić

Estetski ugodnija vrsta kotlića

Najčešći tip vodokotlića u novijim poslovnim prostorima i ugostiteljskim objektima, smatra se najljepšim, a među strukom najkvalitetnijom i najdugotrajnijom vrstom vodokotlića. Razlikuju se osim po proizvođaču po vrstama i dodatcima koje možete imati, od digitalnih tipkala do ventilatora za svjež miris.

U principu 95% kvarova se rješava kroz rupu iza tipkala, te nema nikakvih razbijanja pločica kako bi se ugradbeni vodokotlić popravio.

Za servis se trebaju koristiti originalni dijelovi kako svaki proizvođač ima različite veličine gumica / brtvi, te različite mehanizme pričvršćivanja izljevnih i uljevnih ventila. Na njih se montiraju zidne ili podne wc školjke sa zidnim ili podnim odvodom. Montažu ugradbenih vodokotlića ostavite stručnjacima, nije jednostavna montaža kao kod klasičnih, te zahtijeva stručnost i iskustvo. Loša montaža može uzrokovati troškove skidanja i opet montiranja cijelog kotlića zajedno sa pločicama zbog curenja.

Naša preporuka je Geberit ugradbeni vodokotlić, kako je napravljen da se mogu mijenjati gumice, brtve i membrane pri servisu čime se osigura jeftiniji servis i dugoročno isplativ proizvod. Od ostalih vrijednih spominjanja to su VIEGA, LIV te TECE ugradbeni vodokotlići.


Monoblok

Manje poznati hibrid preostala dva tipa vodokotlića

Monoblok je WC školjka koje je povezana sa kotlićem najčešće od keramike bez da se vidi ispusna cijev (cijev koja vodi vodu od kotlića u WC školjku).

Monoblok se razlikuje po modelima i proizvođača no mi u struci ih razlikujemo na monoblok sa spojem ventila sa fleksibilnom cijevi sa strane i sa spojem fleksibilne cijevi ispod vodokotlića. To nam je bitna informacija kako nam razlikuje vrijeme servisa ili popravka kao i materijale za popravak.

Monoblok je kompliciran za servis, popravak i ugradnju te kao takav drži svoj cjenik usluga. Lijep je ali učestalo nosi probleme, te po našem mišljenju nije isplativ za kupovinu.

Ukoliko se odlučite na monoblok bitno je da pazite na poziciju izlaza za spoj kutnog ventila te da izaberete model sa bočnim izlazom spoja kako isti nosi manju cijenu servisa.


Aqua ispirač

Drugačiji oblik ispiranja WC školjke

Ovdje je stavljen kao konkurent vodokotlićima iako se radi o drugoj vrsti ispiranja WC školjke ili pisoara.

Aqua ispirač je vrsta pipe ili ventila koji pod pritiskom ispire školjku prilikom pritiska na gumb ili zavrtanjem pipe na stranu. Nema spremnik vode kao ni dodatne ventile, on ispire direktno vodom iz mreže. Njegova mana je velika buka koja se opušta i kroz mrežu, veće prosječna potrošnja vode, kao i manji pritisak vode od kotlića.

Naš savijet je prilikom kvara Aqua ispirača prijelaz na vodokotlić, no to zahtijeva prebacivanje pozicije instalacije na stranu vodokotlića što poskupljuje rad i montažu.


Kada obaviti servis vodokotlića?

Vodoinstalater preporučuje

Naš prijedlog je da se svake 2-3 godine servisira ugradbeni vodokotlić.

Klasični vodokotlići se u principu servisiraju svake 2 godine, no kako su jeftiniji i jednostavni za zamjenu češće se vlasnici odluče za zamjenu cijelog kotlića.

Servis Ugradbenog vodokotlića bi trebao napraviti vodoinstalater sa iskustvom kako se radi o kotliću koji je skup, a i montaža novog je nešto što može skupo izaći kako se montira sa keramičarom, vodoinstalaterom i knauferom (komplikaciju sa dobavom istih pločica nećemo ni spominjati). Servis ugradbenih vodokotlića se obavlja ili redovito ili pri pojavi kvara.


Najčešći znakovi potrebe za servisom?

Nemojte zanemarivati neke od najčešćih znakova

Imate puno kamenca i ne želite se dovesti u situaciju da vam prestane raditi vodokotlić?

Onda bi servis sa čišćenjem kamenca od strane stručnog vodoinstalatera trebalo obaviti svakih 3 godine, jedino tako postoji mogućnost da vam ugradbeni vodokotlić neće otkazati poslušnost.


Stalno kapa voda iz kotlića u wc školjku?

U što kraćem vremenu bi trebalo pozvati vodoinstalatera da obavi servis. Sa dužim čekanjem se može dogoditi već šteta od kamenca te će cijena samog popravka biti veća zbog više dijelova koje se moraju zamijeniti.


Ne puni se Ugradbeni vodokotlić (nema vode u njemu)?

Vjerojatno se radi o kvaru na plovku (uljevnom ventilu), te bi trebalo čim prije detektirati kvar i odstraniti ga.


Ne prestaje curiti voda iz kotlića u WC školjku?

Radi se o kvaru uzrokovanom kamencom te može biti ili stvar u plovku (uljevnom ventilu) ili kvar u izljevnom ventilu uzrokovan kamencem ili rokom trajanja gumica / brtvi. Trebalo bi odmah nazvati vodoinstalatera da vidi u čemu je kvar te da ga odstraniti.


Najčešći problemi po brandovima

Geberit ugradbeni vodokotlić

Geberit ugradbeni vodokotlići su najrašireniji na tržištu, čime se stvorila dobra pokrivenost rezervnih dijelova i majstora upoznatih sa popravkom istih. Uzmite u obzir da pri popravku Geberit ugradbenog vodokotlića u većini slučajeva nema potrebe za mijenjanjem izljevnih i uljevnih ventila. Mi pri servisu procjenjujemo te najčešće mijenjamo samo gumice, membrane te brtve, zbog takvih mogućnosti ovog ugradbenog vodokotlića servis istoga je jeftiniji kako umjesto 250kn za izljevni ventil mi mijenjamo membranu i gumicu koje koštaju maksimalno 50 kn sa sredstvom za čišćenje od kamenca. Geberit je švicarska marka koja je još davne 1905. god. proizvodi dijelove za dovod i odvod, 1952. godine su proizveli prvi plastični vodokotlić u svijetu. Geberit je trenutno najkvalitetnija i rasprostranjena marka vodokotlića u Europi, te zbog svoje kvalitete i ulaganje u razvoj što kvalitetnijih i jednostavnijih vodokotlića omiljena marka vodoinstalaterima.


Kako ugasiti vodu na GEBERIT ugradbenom vodokotliću?

Ventil za zatvaranje vode na GEBERIT ugradbenim vodokotlićima se nalazi unutar rupe iza tipkala. Nježno skinuti tipkalo (novo tipkalo košta od 350kn), te rastaviti i maknuti mehanizam iza njega zajedno sa zaštitom od prskanja vode te okrenuti ventil (kao na slici) u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Sve dijelove spremiti na jedno mjesto te ih dati vodoinstalateru kada dođe popraviti GEBERIT ugradbeni vodokotlić. Napomena: gubitak svakog dijela tipkala može uzrokovati trošak novog tipkala (ukoliko niste sigurni radije nazovite vodoinstalatera da ugasi vodu na ugradbenom vodokotliću GEBERIT kako si ne bi povećali trošak popravka). Naši vodoinstalateri imaju velikog iskustva sa njima te se slobodno sa povjerenjem javite za termin servisa ili popravka GEBERIT ugradbenog vodokotlića.


VIEGA ugradbeni vodokotlić

VIEGA ugradbeni vodokotlići su rijetki na našem tržištu uspoređujući sa Geberit ugradbenim vodokotlićima, no kvalitetni su i dugotrajni. Rade se od kvalitetne plastike te su po našem mišljenju na drugom mjestu po kvaliteti, i to samo zbog težine servisiranja i nerasprostranjenosti servisnih dijelova. VIEGA ugradbeni vodokotlić bi trebao servisirati vodoinstalater sa iskustvom, kako zbog nestručnog servisiranja može doći do štete na dijelovima kotlića te time može uzrokovati skuplji servis. VIEGA je Njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom materijala za vodu i odvod od 1899. godine te su omiljena marka vodoinstalaterima za određene dijelove za dovod i odvod. Vodoinstalateri općenito ne vole raditi servis VIEGA ugradbenih vodokotlića kako se radi o rijetkom modelu sa teško dobavljivim dijelovima i učestalo nemaju dovoljno iskustva i treninga. Naši vodoinstalateri imaju iskustva sa njima te se slobodno sa povjerenjem javite za termin servisa ili popravka VIEGA ugradbenog vodokotlića.


Kako ugasiti vodu na VIEGA ugradbenom vodokotliću?

Ventil za zatvaranje vode na VIEGA ugradbenim vodokotlićima nalazi se unutar rupe iza tipkala. Oprezno skinuti tipkalo, te rastaviti i maknuti mehanizam iza njega zajedno sa zaštitom od prskanja vode. Kada ste skinuli tipkalo i poklopce, zaštite i mehanizam tipkala okrenite ventil (kao na slici) u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Sve dijelove spremiti na jedno mjesto te ih dati vodoinstalateru kada dođe popraviti VIEGA ugradbeni vodokotlić. Napomena: gubitak dijela tipkala može uzrokovati trošak novog tipkala (ukoliko niste sigurni radije nazovite vodoinstalatera da ugasi vodu na VIEGA ugradbenom vodokotliću kako si ne bi povećali trošak popravka).


TECE ugradbeni vodokotlić

TECE je Njemačka tvrtka koja je počela poslovati 1986. kao jedni od pionira ugradnje plastičnih cijevi, razvili su kvalitetne ugradbene vodokotliće po uzoru na Geberit, trudeći se dovesti inovaciju i kvalitetu na tržište. Nažalost su rijetki na našem tržištu jednako kao i VIEGA. TECE ugradbeni vodokotlić daje mogućnost jednostavnosti servisa te mogućnost zamjene samo malih potrošnih materijala poput membrana ili gumica / brtvi. Redovito se treba servisirati i čistiti od kamenca te je cjenovno bliži prosječnom potrošaču. Naši vodoinstalateri imaju puno iskustva sa njima te se slobodno sa povjerenjem javite za termin servisa ili popravka TECE ugradbenog vodokotlića.


Kako ugasiti vodu na TECE ugradbenom vodokotliću?

Ventil za zatvaranje vode na TECE ugradbenim vodokotlićima nalazi se unutar rupe iza tipkala. Oprezno skinuti tipkalo, te rastaviti i maknuti mehanizam iza njega. TECE ugradbeni vodokotlić ima mogućnost pristupa ventilu za zatvaranje vode preko zaštite od prskanja vode (rupa gore desno-ukoliko vam je vodoinstalater ugradio po pravilima i uputstvima). Kada ste skinuli tipkalo i poklopce, zaštite i mehanizam tipkala okrenite ventil u okomit položaj sa ravnim odvijačem (kao na slici) u bilo kojem smjeru. Sve dijelove spremiti na jedno mjesto te ih dati vodoinstalateru kada dođe popraviti TECE ugradbeni vodokotlić. Napomena: gubitak dijela tipkala može uzrokovati trošak novog tipkala (ukoliko niste sigurni radije nazovite vodoinstalatera da ugasi vodu na TECE ugradbenom vodokotliću kako si ne bi povećali trošak popravka).