Odštopavanje odvoda

Sve što trebate znati kada Vam zatreba odštopavanje odvoda

Vodoinstalater Zagreb Odštopavanje odvoda

Zaštopani odvod se prije ili poslije dogodi svima. Bilo da se radi o masnoći, ostatcima hrane, ili su se pomješale dlake i prašina sa sapunom - jednostavno je neizbježno ako se odvodom koristite svakodnevno.
Ne morate biti vodoinstalater kako bi uspješno odštopali odvod, većina postupaka je jednostavna ako imate odgovarajući alat, te ovisno o tome kakvo je začepljenje i gdje je ono nastalo.
Odvod može biti pričepljen ili začepljen. Ako voda protječe kroz odvod, ali sporo, radi se o pričepljenju. Ako voda uopće ne odlazi, radi se o potpunom začepljenju.

Pripazite! Ako smatrate da se dogodilo začepljenje glavne cijevi odvoda nemojte koristiti nijedan odvod u kući jer je moguće da će zbog viška vode u odvodu doći do vraćanja otpadne vode u Vaš dom. Ukoliko je to slučaj najbolje je da nazovete vodoinstalatera kao nebi došlo do nepotrebne štete.

Odštopavanje odvoda - kako si pomoći?

Što sve trebate znati prije borbe sa zaštopanim odvodom

Bilo da se radi o zaštopanom odvodu sudopera, wc školjke, umivaonika, kade ili tuš kabine, prije svega za odštopavanje odvoda Vam treba pripadajući alat. Svaki alati ima svoje prednosti i mane, a koji je najbolji ovisi i o tome gdje i kakvo zaštopavanje je nastalo.

U nastavku donosimo sve prednosti i mane nekih od popularnijih alata za odštopavanje odvoda, ali i što sve možete učiniti kako bi što unčinkovitije spriječili pojavljivanje novog začepljenja.


Sredstva za odštopavanje odvoda

Najlakši i najjednostavniji način za odčepljivanje odvoda je korištenje nekog sredstva. Primjena je jednostavna - samo ulijte u odvod i ono će učiniti sve za Vas. No da li je sve zaista tako jednostavno?

Ipak, gotovo svaki vodoinstalater Vam neće preporučiti korištenje sredstva za odštopavanje odvoda. Glavni razlog je što većina njih je samo za određenu vrstu začepljenja (npr. začepljenje odvoda kosom ili dlakama). Također, većina komercijalnih sredstva za odštopavanje odvoda zanju biti preslaba, dok ona jača su izuzetno opasna pri krivoj uporabi. Naime, to su kemikalije namjenjene za otapanje svih bioloških tvari, te kada ih usipate u odvod ona isparavaju i mogu ozbiljno naštetiti Vašim plućima.

Nadalje, kemijske reakcije koje se događaju pri otapanju začepljenja razvijaju visoke temperature, te pri pogrešnom doziranju mogu čak i rastopiti plastične cijevi. Ako su Vaše cijevi popravljanje i zakrpavane određenim materijalima, kemikalije mogu i njih otopiti.

Ukoliko sredstva koja ulijete u odvod ne razbiju začepljenje, te je vodoinstalater primoran koristiti vlastita sredstva za odštopavanje odvoda, moguće je kako ona nisu međusobno kompatibilna. Stoga prepustite sredstva stručnjacima, a u nastavku pročitajte što Vi možete probati učiniti kako bi odčepili odvod.

sredstvo za odštopavanje odvoda

Odčepljivač - guma za odštopavanje odvoda

Sila klade valja za sve, pa tako i za odštopavanje odvoda. Odčepljivač je jednostavan, ali i učinkovit alat za riješavanje Vašeg problema začepljenja. Sastoji se od gumene usisne čašice s pričvrščenim štapom, najčešće od drva ili plastike.

Primjena je jednostavna - samo napravite vakuum između odčepljivača i željene površine, te snažnim pokretima odstranite začepljenje. Ukoliko je Vam je teško stvoriti vakuum, probajte gumeni dio namočiti toplom vodom. To će omekšati gumu i ona će prijanjati bolje na površini.

Svaki vodoinstalater preporučuje i korištenje vruće vode. Jednostavno ulijte par posudica u odvod i pričekajte da se slegne. To će pomoći omekšati stvari koje su začepile odvod. Ponekad, samo ulijevanje vruće vode je dovoljno da bi se uspješno uklonilo začepljenje.

Ovaj postupak za odštopavanje odvoda može biti podosta neuredan stoga se pripremite sukladno tome prije početka.

odčepljivač za odštopavanje odvoda

Sajla za odštopavanje odvoda

Ako odčepljivaču nije pošlo za rukom odčepljivanje odvoda, vrijeme je za sajlu. Sajle možete nabaviti u gotovo svakoj željezari.

Korištenje sajle je poprilično jednostavno. Jednostavno ju pustite kroz odvod i počnite okretati ručku dok god se ne zaustavi - to znači da ste došli do svog začepljenja. Sajla će ili razbiti začepljenje ili će se zakačiti na njega. Ukoliko mislite da se zakačila na njega izvucite ju van, uklonite otpad, te ako je odvod još uvijek nije odčepljen ponovite postupak.

Ako ste začepljenje razbili te voda prolazi, ali sporije, nakon sajle probajte do kraja odčepiti odvod sa odčepljivačem postupkom navedenim u tekstu iznad.

Ukoliko odštopavanje odvoda nije bilo uspješno ni sa sajlom, bilo da niste mogli razbiti začepljenje ili ga uopće dosegnuti, vrijeme je da nazovete vodoinstalatera.

Sajla za odštopavanje odvoda

Kako spriječiti začepljenje odvoda?

Savjeti vodoinstalatera što bi trebali raditi kako bi Vaš odvod radio savršeno.

Što NE raditi kako bi izbjegli začepljenje odvoda?

 • Masnoće od kuhanja

  Bilo kakve ostatke masti od kuhanja nemojte izljevati u odvod. Kada se mast ohladi, ona se stvrdne i te olakšava nastajanje bilo kakvog začepljenja odvoda. Najbolje je iskorištenu mast izliti u staru limenku od kave ili neki sličan predmet, te ju baciti u smeće.

 • Soc od kave

  Slično kao i masti od kuhanja, soc od kave se doslovno zacementira kada se ohladi, te bi bilo izbjegavati bacanje soca u odvod. Možete ga odložiti direktno u smeće ili na isto mjesto gdje odlažete i mast.

 • Dlake, kosa, ostatci hrane, komadi sapuna,...

  Iako je nemoguće u potpunosti onemogućiti gore navedenim stvarima da uđu u odvod, valjalo bi što više smanjiti unos istih. Postoje razne mrežice i zaštitne plastike koje možete kupiti u raznim trgovinama. Jednostavno postavite zaštitu na odvod i nakon uporabe ju ispraznite.

Što pomaže da ne dođe do začepljenja odvoda?

 • Nakon svake uporabe pustite vruću vodu

  Vruća voda olakšava uljima, masnoćama i ostalim prehrambenim proizvodima koji su se našli u odvodu da lakše prođu umjesto da se polako talože po cijevima

 • Ubacite par žlicica sode birkabone

  Nakon što ju ubacite u odvod, isperite ju sa toplom vodom. Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje, ali i odlično neutralizira mirise, te će Vaši odvodi, osim što će biti čišći, i mirisati puno bolje nego što bi inače mirisali.

 • Čašica octa

  Usipajte čašicu octa u odvod u pustite da odstoji pola sata, nakon toga ga ispreite vrućom vodom. Ocat je također odlično sredstvo za čišćenje, pogotovo za čišćenje organskih nakupina u cijevima


Savjet vodoinstalatera! Ako su začepljenja čest problem u Vašem kućanstvu čest problem i odštopavanje odvoda Vam je već postalo hobi, probajte slijedeće:

Potrebno Vam je otprilike:

 • 8 žlicica soda bikarbona
 • 8 žlicica soli
 • 8 žlicica octa
 • 2 litre kipuće vode

Postupak čišćenja:

 1. Uspiajte sol i sodu u odvod
 2. Dodajte ocat i pustite smjesu da se pjeni otprilike minutu
 3. Uspijate vruću vodu

Za najbolje rezultate ovaj postupak odradite prije spavanja, tako da smjesa ima cijelu noć za čišćenje odvoda.


Daljnja pomoć za odštopavanje odvoda: