Odštopavanje umivaonika

Kako vratiti umivaonik u funkciju što prije

Vodoinstalater Zagreb

Ukoliko Vam je zaštopan umivaonik ili je slabiji protok najvjerojatnije je uzrok nešto od sljedećih stvari: dlake, pjena za brijanje, kreme, sapun i sl., a postoji mogućnost i da Vam je nešto upalo u odvod. To nije ništa čudno, te stvari se jednostavno događaju svima koji koriste svoj umivaonik na dnevnoj bazi. U nastavku možete pročitati sve što trebate znati prije nego se bacite na zadatak odštopavanja.

Kako odraditi odštopavanje umivaonika?

Sve što trebate znati kako bi uspješno rješili ovaj problem

Prije svega trebate znati sa čim točno imate posla, te prvo morate odrediti vrstu sifona na Vašem umivaoniku.
Postoje dvije glavne varijante sifona:

  • sifon sa čašicom, odličan je za “čuvanje stvari”, te npr. ako Vam upadne u ovaj sifon prsten, naušnica lako možete do njih bez straha da su nepovratno izgubljeni, ali isto tako unutra može završiti i nešto drugo što bi bilo bolje da nije u odvodu tipa štapić za uho i sl., te takvi predmeti mogu izazvati puno gore začepljenje. Zbog principa čašice, kao prikazano u shemi, slika 1. vidljivo je da malo toga može otići dalje u odvod osim tekućih stvari. Negativna pojava kod takvog tipa sifona je ta da se pjena, dlake, masnoće itd. zadržavaju unutar čašice i talože na stijenkama. Takav sifon zahtjeva češće održavanje, otprilike jednom u 6 mjeseca (ovisno o tome koliko se koristi i za što).

  • druga varijanta sifona je “S” izvedba, takav sifon nema čašice i zadržava puno manje taloga. Shema vidljiva na slici 2. Sifon za umivaonik “S” izvedba. Njegova je prednost što osim ako vam ne upadne neki predmet unutra, njega ne morate održavati jer ako je dobar pad i spoj napravljen isti se neće zaštopavati. Negativna stvar je to da bilo što manjega da upadne u taj odvod (npr komadić štapića za uho, Lego kockice, autić, glava od britvice itd.) će i otići dalje u podni sifon gdje bi se mogao stvoriti problem ili bi moglo zaplesti za neko koljeno i sl.
odštopavanje umivaonika sa sifonom sa čašicom Slika 1. Sifon sa čašicom
odštopavanje umivaonika sa sifonom s-oblika Slika 2. Sifon "s" oblik

Sada kada smo se upoznali sa većinom uzročnika i vrstama zaštopanih sifona za umivaonik, možemo dati nekoliko odgovora što napraviti kako bi odštopali sifon, te tako vratili Vaš umivaonik u funkciju.

Odštopavanje umivaonika sa sifonom sa čašicom

Za sifon za umivaonik sa čašicom, najbolje što možete napraviti ako ste sam svoj majstor tip osobe i ako niste slabog želuca je da odvrnete čašicu no uzmite u obzir da ovisno o starosti sifona i gumice da postoji mogućnost ga nećete moći odvrtjeti (ne koristiti kliješta pritom) ili da će gumica puknuti jer je već stara i nije više tako fleksibilna, u tom slučaju morate nabaviti novu gumicu ili pozvati majstora.

Manje rizična varijanta za odštopavanje umivaonika je da probate sa sredstvima za odštopavanje odvoda. Kod takvih sredstva je bitno da pročitate uputstva i upozorenja prije kupovine i korištenja jer znaju biti izrazito štetna za vas i okoliš, nakon što ste uspješno odčepili odvod, usipajte puno vode u njega kako bi kemikalije izašle iz čašice i otišle dalje u odvod, zapamtite da čašica jako dobro zadržava tvari. U nekim slučajevima kemikalija ne pomaže ili nije dugoročno rješenje jer je unutar čašice zapeo neki predmet. Sajle ne pomažu kod sifona sa čašicom jer najčešće ne može fizički proći, te možete probati sa gumom za odštopavanje odvoda.

Ono što svakako preporučujemo i za što smo sigurni da će uspjeti je da nazovete naše vodoinstalatere koji će to brzo, efikasno i profesionalno riješiti! Prilikom razgovora sa vodoinstalaterom obavezno napomenite sve što ste radili pogotovo ukoliko ste koristili kemikalije mu napomenite kako bi si znao staviti potrebnu zaštitu.


Odštopavanje umivaonika sa sifonom “S” izvedbe

Ukoliko je takav sifon zaštopan najvjerojatniji uzrok je zaštopavanje zbog nekog predmeta na kojem se skupilo taloga i sl., te je odštopavanje umivaonika najbolje počet rastavljanjem i mehaničkim čišćenjem sifona, no isto kao i sa svim drugim instalacijama postoji mogućnost da zbog manjka alata, iskustva i potrošnog materijala nećete ga moći nazad osposobiti.

Ovakav se sifon također može očistiti sa sajlom, uzmite u obzir da prilikom svakog korištenja sajle da većinu smeča koje je prouzročilo zaštopanje gurnete dalje u odvod i ukoliko ne znate pravilno koristiti sajlu možete progurati uzrok do djela gdje vama više nije nadohvat sajle, a niste došli do npr vertikale koji je puno veći promjer cijevi gdje bi jednostavno ta nakupina nestala ili vam se može dogoditi da zaštopate podni sifon koji ukoliko je spojen na kadu može prouzročiti i manju poplavu.

Svakako preporuka u oba slučaja ako niste sigurni što radite najbolje da nazovete naše vodoinstalatere koji će odštopavanje umivaonika rješiti brzo, efikasno i profesionalno! Prilikom razgovora sa vodoinstalaterom obavezno napomenite sve što ste radili pogotovo ukoliko ste koristili kemikalije mu napomenite kako bi si znao staviti potrebnu zaštitu.


Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da bi se odvod u Vašem umivaoniku što rijeđe zaštopavao, a možete ih pročitati u našem članku koji se bavi temom "Odštopavanje odvoda".